KATOEN – katoen versus organisch katoen
Steeds meer textielfabrikanten maken gebruik van organisch katoen. Gelukkig maar. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen organisch en “normaal” katoen?
De productie
De katoenplant is de meest gebruikte bron voor de productie van textiel. En nu nog steeds is de helft van alle kleding hiervan gemaakt. Wereldwijd zijn er dus dus enorme hoeveelheden katoen nodig. Nadeel is dat de teelt van katoen het milieu zwaar belast. Ongeveer 20 procent van alle geproduceerde chemische bestrijdingsmiddelen wordt gebruikt voor de teelt van katoen. Deze stoffen zijn schadelijk voor de mensen die met het katoen werken en voor rivieren en akkers. De grond raakt uitgeput waardoor weer extra kunstmest nodig is om de productie op gang te houden. Daarbij is voor een kilo katoen ongeveer 10.000 kilo water nodig. Dat is al gauw 2500 liter per t-shirt en voor een jeans zo’n 7000 liters. Al dat water wordt komt uit de lokale rivieren, meren of ondergrondse waterreserves. Voor de bevolking ontstaan watertekorten en de bodem wordt aangetast.
Voor kleding wordt de katoen gebleekt en gekleurd (ook schadelijk) om een chemische fixeerlaag te krijgen. Voor het binden van verfstoffen aan het katoen wordt formaldehyde gebruikt. Een zeer giftige stof die volgens Europese standaarden maar in een kleine hoeveelheden mag worden toegepast. Om donkere kleuren goed te laten hechten zijn deze vaak erg hoog.
Ook een mooie washing voor jeans is erg giftig voor zowel mens als milieu. Erger nog als weer gedeeltelijk wordt gebleekt met behulp van chloor. In Mexico kleuren rivieren blauw door de verfbaden van spijkerbroeken. Dit verontreinigde water wordt daarna voor het irrigeren van landbouwvelden gebruikt.
Biologisch katoen
Een betere basis is biologisch katoen. Dit is al veel minder belastend. Er zijn dan geen bestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerde grondstoffen gebruikt. Grote ketens als H&M, HEMA en C&A brengen al bio-katoenen lijnen.
Fairtrade katoen (Max Havelaar) garandeert katoenboeren een goede prijs en stelt eisen om de milieubelasting door de katoenteelt tegen te gaan.